FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Studia (?)

Tomaszydlo
No i przyszedł jakże oczekiwany przeze mnie dzień Razz Kończę klasę maturalną no i nie zakładam że matury nie zdam więc zaczynam myśleć nad studiami. W sumie w głowie mam tylko 2 kierunki: architekt, informatyk. No i chciałbym znać wasze opinie na ten temat? Który z zawodów jest bardziej płatny? Który potrzebny na rynku pracy? Może sami poszliście w ślady któregoś z ww... dobrze wam tak? Razz
czarulit
Najważniejsze jest to, żebyś robił to co ci się podoba i z czego jesteś dobry. Co do architektury, to za bardzo się na tym nie znam, ale na tej stronie znalazłem informację o zarobkach:
Quote:

Absolwent wyższej uczelni w biurze projektowym na początek może zarobić 1,5-2 tys zł. Oferty pracy z dużo wyższą pensją to sporadyczne przypadki. Zwykle wiążą się one z dużymi przedsięwzięciami i koniecznością szybkiego znalezienia pracowników przez firmę, która wygrała kontrakt, a która nie ma dostatecznej liczby fachowców. Z nabywaniem doświadczenia i realizacją coraz większych projektów architekt może liczyć na wyższą pensję. Po około roku pracy może już zarabiać 2-3 tys. zł. "Wyrabiając sobie nazwisko" z czasem może zarabiać nawet 10 tys. zł.

Jeśli chodzi o informatykę, uściślij co masz dokładnie na myśli (programistę, webmastera, administratora czy może coś innego), gdyż informatyk to bardzo ogólne pojęcie. Sam zastanawiam się nad studiami informatycznymi, ale jeszcze mam sporo czasu na podjęcie decyzji (jestem w I klasie LO).
mtx
jeszcze ważną kwestią jest to GDZIE chcesz studiować i skąd jesteś?
Tomaszydlo
Studia wrocław albo poznań, choć bardziej mi się widzi ta druga opcja...
mtx
ale jakie szkoły? Uniwersytet? Politechnika - nie znam się aż tak co tam jest :p
pmochocki
Ja osobiście kończyłem inżynierię komputerową. Pracuje jako "informatyk" a dokładnie jako software designer lub software developer. Jako "informatyk" możesz też być administratorem sieci, czy pracować jako IT support, ale takie żeczy mnie osobiście nie kręcą.

Do zalet zawodu zaliczam:
* Zazwyczaj nie siedzisz nad tym samym dłużej niz pół roku - ja dłużej nie wytrzymuje Smile
* Bardzo łatwo dorobić na studiach projektami, pracą na pół etatu
* Bardzo łatwo znaleźć pracę za granicą w zawodzie - ja pracowałem ponad rok w Szwecji.
* Jak jestes dobry i masz szczęście możesz godnie zarabiać

Do wad zawodu doliczam:
* minimum 8h dziennie przed komputerem
* duża konkurencja na rynku pracy, szczególnie jak chcesz się dostać do jakieś dobrej firmy np. Intel

Archtekt to jednak prestiżowy zawód przynajmniej w moim odczuciu - niestety dużo więcej w tym temacie nie mogę się wypowiedzieć.
Tomaszydlo
nad tym czy politechnika czy cokolwiek innego to jeszcze dokładniej nie myślałem... dopiero szukał będę ^^

Ogólnie cały czas byłem nastawiony na informatykę... ale ostatnio wpadł mi taki fajny zawód jak architekt, rysunki, matematyka... dwie rzeczy które mogę ze spokojem łączyć... no ale jak teraz przeczytałem ze zarabia do 2 tys to ja już chyba wolę do Holandii świnie wozić za 8 ^^ [nie no oczywiście żartuje], jednak liczyłem na konkretniejsze zarobki architekta
jackill
Zależy jak dobrym jesteś architektem Wink Ale to nie jest łatwy kawałek chleba.