FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Rejestracja/logowanie

mtx
Ostatnio na webusability rozgorzała dyskusja czy powinno się przekonywać userów do rejestracji, podawania maila itd..
co o tym sądzicie? Warto/nie warto? dlaczego? w jakich sytuacjach ma to sens? Czy ludzie nie mają dosyć posiadania 200 kont?
gecko
mtx wrote:
Czy ludzie nie mają dosyć posiadania 200 kont?
Mają... Jeśli tylko o to chodzi to rozwiązaniem jest OpenID.

Co do rejestracji - jest konieczna bo inaczej powstanie milion fake-userów na minutę... A podawanie maila i wysyłanie potwierdzenia rejestracji jest - jak do tej pory - chyba najlepszą znaną metodą radzenia sobie z botami...
jackill
OpenID jest za mało powszechne niestety, też bym wolał 1 login i 1 hasło.

BTW. Przez ponad rok nie miałem ani jednego spamu na Gmailu, ale pojawił się, w formie jakiś promocji na leki :/ Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to że na majla z GM rejestrowałem się tylko na PayPal. Ma ktoś konto na PayPal i może potwierdzić ten "lekowy" spam?
czarulit
Ja nie dostałem takiego 'lekowego' spamu od paypala. Ostatnio wysłali mi coś przed walentynkami, ale nie było to związane z lekami q;.

Jak dla mnie bezsensowne jest blokowanie forum dla gości, jeśli można się zarejestrować za darmo. Miałem wiele takich przypadków, że aby przeczytać jednego posta musiałem specjalnie rejestrować się na jakimś forum. Potem nigdy więcej nie skorzystałem z tego konta. Jeśli chodzi natomiast o wysyłanie wypowiedzi, to rejestracja jak na razie jest niezbędna. Trzeba sobie jakoś radzić z tak dużą ilością kont Wink .
jackill
www.bugmenot.com -> przydaje się często