FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Linux - ogólnie

c'tair
Witajcie,

Pomyślałem o stworzeniu ogólnego wątku o tym systemie z racji tego, że zauważyłem kilka użytkowników działa na tym systemie a ja mam kilka pytań Razz. Oczywiście zachęcam do podzielenia się przeżyciami czy radami też.

Dobra, chce wrzucić sobie jakiegoś linuksa na pendrive'a 1gb - narazie wrzuciłem tam DSL i działa, ale muszę się pomęczyć z ethernetem - brak sterów do karty realtec. Myślałem o Puppy Linux (więcej zajmuje = może więcej sterówników = mniej szukania).

Nie chce instalować linuksa na moim kompie z powodu, że mało go będę używał, chcę sobie przypomnieć podstawy tego systemu bo ostatnio działałem na Mandrake'u 10.1 z trzy lata temu.

Jakie inne są jeszcze linuksy dobre na pendrive'a? Genialnie by było aby dane zapisane podczas sesji na pendrivie były dostępne jako zwykłe pliki Smile.

Strasznie mnie rajcuje sam linux z powodu możliwości jakie daje, ale z drugiej strony zależy mi na bezproblemowym działaniu niektórych gier, Photoshop'a i czasem jakiegoś programu tylko na windows.
gecko
Hmmm niestety na temat Linuksów na pendrive wiem tyle co nic... ale google podpowiadają Smile
http://www.pendrivelinux.com/usb-knoppix-510/
Knoppixa polecam zawsze i wszędzie, gdy potrzeba coś bootować z CD/DVD. Jak widać - z pendrive'a też Smile

c'tair wrote:
Strasznie mnie rajcuje sam linux z powodu możliwości jakie daje, ale z drugiej strony zależy mi na bezproblemowym działaniu niektórych gier, Photoshop'a i czasem jakiegoś programu tylko na windows.
Na gry liczyć nie ma co... Jest wprawdzie Wine/Cenega ale... osobiście nie testowałem ale nie mam przekonania do tego pomysłu.
Co do Photoshopa - jest to aplikacja, która (podobno) działa już zupełnie bezproblemowo pod Wine.

Od razu powiem choć to pewnie oczywiste - jeśli chodzi o Wine wszystko świetnie o ile nie chodzi o wydajność. Odpaliłem Guitar Pro 5.2 + RSE i się ścina nawet na prostych utworach z małą ilością ścieżek. Mam Pentium 4 2,66 GHz, 1 GB RAM. Na Windzie spalało ~30% procka. A tu? Nie ma szans bym odtworzył np solówkę Johna Petrucciego (chociaż ok, to jest baaardzo skrajny przypadek - za dużo nut na raz Razz )...
...ale midi działa. Czasem lepiej czasem gorzej ale jest.
pmochocki
Witam,
Więc patrząc na popularność dystrybucji w http://distrowatch.com/ poleciłbym Ci zainstalowanie Ubuntu. Osobiście używam tej dystrybucji od 2 lat wcześniej używałem Gentoo, Debian, openSUSE, Fedora, Red Hat. Ubuntu jest bardzo przyjazne dla początkujących użytkowników. Jeśli chodzi o bootowanie z pendriva nie ma problemu tu masz opis po polsku jak to zrobić:
http://www.kraszewscy.net/Jak_zrobi%C4%87_bootowalny_pendrive_z_Ubuntu .
Oczywiście polecam najnowszą stabilna wersję Ubuntu 8.10.
Daj znać jak rezultaty.

Pozdrawiam
Piotrek
Nolt
Ja polecałbym zainstalować więc Linuksa na maszynie wirtualnej np. Virtualbox.