FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

komp do ~450-500 pln

czarulit
dzisiaj cos mnie naszlo na kupno komputera. ;] trzeba mi skrzynke do 450-500pln. sprzet uzywany. bedzie dzialal na linuxie i sluzyl do internetu, filmow, muzyki, programowania, ewentualnie do pogrania od czasu od czasu.

moja propozycja sugerowana cenami z allegro:
p4 2,4ghz (~50pln) + jakies chlodzenie (~30pln)
jakas plyta glowna na chipsecie intela (~60-80pln)
1gb ram (~80)
dysk 120gb ata (~60pln)
obudowa + zasilacz (~100pln - jaki zasilacz brac do takiego zestawu?)
gf 6600gt (~80)
naped, klawe i myszke zalatwie oddzielnie
Nolt
Ja bym raczej polecał coś takiego Wink Grafa starczy, a jeśli nawet możesz sobie dokupić jakaś na PCI-E.
http://allegro.pl/item525633286_adict_athlon_le_1640_2_7_ghz_2gb_gf6100_gratis.html
czarulit
ha, nie, raczej cos takiego odpada. skladaka nei chce. rozejzalem sie w necie i po forach tematycznych i doszedlem do wiosku, ze za 500 zeta mozna calkiem niezlego kompa uskladac, zdecydowanie lepszego nic ten. no i ja chce z uzywanych czesci.
zielinskipawel
hej, odradzam kupno używanego twardziela, tendencja do psucia
czarulit
ale co za roznica czy ja go uzywalem czy ktos inny? jezeli nim nie rzucal, to nie widzie powodow do obaw. ;p sam mam przeciez kilka dyskow w domu i wszystkie dzialaja (najstarszy ma ~8 lat pewnie). ale z drugiej strony im dluzej uzywany dysk, tym wieksza szansa na padniecie/bad sectory. jednak przy dyskach stosunkowo nowych nie widze powodow do obaw.

btw calkiem okazyjnie wyrwalem cpu, grafe i ram, reszte se dokupilem juz po normalnych cenach, wiec temat do zamkniecia.
Joker
czarulit wrote:

obudowa + zasilacz (~100pln - jaki zasilacz brac do takiego zestawu?)

Moim zdaniem popularny Codgen 300W w zupełności wystarczy i przy tym zmniejszy Twoje wydatki. Najlepiej byłoby pożyczyc taki, czy podobny od kogoś i zobaczyc czy wystarczy mocy. Jeżeli tak - kupi, jeżeli nie pociągnie poszuka jakiejś 350iątki albo 400setki.
czarulit
rozejzalem sie i dowiedzialem sie, ze do takiego zestawu wystarczy 300w, ale zasilacz musi byc MARKOWY. uzywany, lezak magazynowy, ale oby markowy (np do 50 zeta bdb sa delty albo fortfony - ja kupilem fortrona 350w, byl tylko 4zl drozszy od 300w).