Co sądzicie o nowym systemie? Jak pewnie wiecie lub nie Microsoft opublikuje za kilka dni pierwszą betę tego systemu (beta jest dostępna na torrentach po przecieku
). Osobiście testowałem ten system na maszynie wirtualnej przy ustawieniach 768MB RAM. Przy korzystaniu z systemu wykorzystuje niespełna i tu niespodzianka 500MB RAM...Czyżby nowy Windows 7 był mniej pamięciożerny niż obecna Vista? Co prawda to jeszcze wersja beta ale...może to będzie właśnie rewolucją.
Windows 7
Na razie nic nie sądzę - wiem za mało. Ale to, co mówisz, jest bardzo ciekawe
Możesz coś więcej o nim powiedzieć? Powiedz, jak Ci się podoba ergonomia, co ze stabilnością, czy próbowałeś instalować stare aplikacje, jakie masz opinie o nowych funkcjach, etc. Miałeś wersję 32 czy 64-bitową?
Pewnie ktoś z M$ zobaczył, że ludzie nie chcą Visty właśnie z powodu zbyt dużych wymagań/zajętych zasobów. Przykład? Wiki mówi:
Ciekawe, co z tego wszystkiego wyjdzie. Niestety, mam obawy co do polityki M$ więc spodziewam się masy zabezpieczeń (DRM, anty-pirackie, etc). Gdyby tylko te zabezpieczenia nie przeszkadzały w normalnym użytkowaniu systemu...
| Nolt wrote: |
| Osobiście testowałem ten system (...) |
| Przy korzystaniu z systemu wykorzystuje niespełna i tu niespodzianka 500MB RAM...Czyżby nowy Windows 7 był mniej pamięciożerny niż obecna Vista? (...) |
| http://pl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_7 wrote: |
| Na wideo z prezentacji widzimy jądro w działaniu. (...) Do pracy [jądro] MinWin potrzebował zaledwie nieco ponad 30MB pamięci operacyjnej. Projekt składał się z około 100 plików.
Jednakże Steven Sinofsky w wywiadzie dla CNN powiedział, że Windows 7 będzie posiadało ulepszoną wersję obecnego jądra, a nie MinWin. |
Wersja 32-bit. Nie instalowałem jeszcze aplikacji ale mam zamiar coś więcej pomieszać w tym systemem. Mój mini test polegał na odpaleniu IE+WMP+(nie smiejcie sie)PAINT-który wyglada calkowicie inaczej (na poczatku zastanawialem sie czy aby na pewno to paint). Co do 7 o ile mi wiadomo jest on projektowany od podstaw od roku 2000. Postaram się na dniach wrzucić tutaj kilka screenów.
Tutaj pierwsze wrażenia z bety Windowsa 7: http://blog.arekf.net/sid/5bd0b7665d56f5eaa037eb6c6a762390/2008/12/29/windows-7-beta-1-recenzja-systemu/
kolejny windows i kolejna klapa??? moze tak sie zdarzyc vista tez byla przelomem i gdyby nie kampania microsoftu w wkladanie jej na sile do kazdego nowego kompa nikt by jej nie uzywal, powiedz mi jak sie maja sterowniki do tej bety? dzialaja te z xp 2000 albo visty czy zupelnie nowe??
Wychodzisz z błędnego założenia... i tak w przyszłości będziesz używał Visty lub 7. Wiec takie gadanie ze klapa itd to bezsens, bo za klika lat będziesz te systemy chwalił. Technika IT nie idzie wstecz tylko do przodu. Co do sterowników to nie wiem, to jest wersja beta posiadająca masę błędów i jeśli nawet sterownik będzie działał na wersji stabilnej, przy becie może działać niepoprawnie.
| Wychodzisz z błędnego założenia... i tak w przyszłości będziesz używał Visty lub 7. Wiec takie gadanie ze klapa itd to bezsens, bo za klika lat będziesz te systemy chwalił. |
Nie do końca.
Jeśli system operacyjny jest zły to czas tego nie zmieni i nadal będę go krytykował. Mam Windowsa XP i ani-mi-się-śni instalować Visty. Zresztą już jedną nogą jestem na Linuksie.
(a gdybym miał pieniądze to już dawno miałbym MacBooka i pożegnałbym firmę pana Billa G
Technika idzie do przodu -> powinno powstawać coraz lepsze oprogramowanie. Jeśli tak nie jest to znaczy, że coś jest nie tak.
Co do sterów - masz rację, trzeba poczekać.
Krótko mówiąc: beta pokazuje kierunek/charakter nowego systemu ale o szczegóły pytać nie można (jeszcze).
kiedy pojawi ukaze sie wersja finalna?
Cytując za wiki:
Ale znając życie to będzie raczej połowa roku...
| Quote: |
| Premiera finalnej wersji Windows 7 planowana jest na styczeń 2010. |
Ale znając życie to będzie raczej połowa roku...
| Co sądzicie o nowym systemie? Jak pewnie wiecie lub nie Microsoft opublikuje za kilka dni pierwszą betę tego systemu (beta jest dostępna na torrentach po przecieku |
Wersja BETA jest bardzo okrojona. Microsoft nie wyda już drugiej bety tylko zacznie wpychać do systemu narzędzia których nie było w testowej wersji co może oznaczać (choć w cale nie musi), że finalna wersja systemu będzie zajmować tyle ramu co Vista lub nawet więcej. Oby nie
mojim zdaniem to vista ale szybsza. zauwazylem ze te same programy sie szybciej otwieraja w 7 niz w viscie ale to moze byc tymczasowe 0.o
Kilka dni temu czytałem test na którymś z zagranicznych portali (niestety nie potrafię go sobie przypomnieć) i okazało się, że Windows 7 całkiem sprawnie działał na komputerze dysponującym 512MB pamięci RAM i procesorze z zegarem < 1 GHz (chyba nieco ponad 700 MHz, nie pamiętam dokładnie)... Wymagane było tylko 16 GB wolnego miejsca na dysku twardym.
Okazuje się więc, że Windows 7 jest wydajniejszy, niż przekonywał o tym sam Microsoft
Ale ja i tak wolę Ubuntu...
Okazuje się więc, że Windows 7 jest wydajniejszy, niż przekonywał o tym sam Microsoft
| Quote: |
| Nowe okienka mają identyczne wymagania, jak Vista. Sprawia to, że uruchomisz je już nawet na komputerze z procesorem taktowanym zegarem ok. 1 GHz i 512 MB pamięci operacyjnej. Co ciekawe, uzyskasz wyższą wydajność, niż jakbyś zainstalował Vistę. System nie powinien spotkać się także z problemem, który miała dwa lata temu raczkująca dopiero Vista. Chodzi mianowicie o dostępność sterowników (mowa głównie o driverach dla kart grafiki i muzycznych). W Windows 7 możesz użyć dowolnego sterownika dedykowanego poprzedniej wersji okienek Microsoftu. Nie dotyczy to tylko driverów kart grafiki (które opierają się na odświeżonym modelu WDDM, w wersji 1.1). Warto także dodać, że system lepiej poradzi sobie z nowymi urządzeniami, np. dyskami SSD. Windows 7 będzie wspierać także niekonwencjonalny sprzęt, m.in. akcelerometry. |
Ale ja i tak wolę Ubuntu...
| kogoot wrote: |
| Okazuje się więc, że Windows 7 jest wydajniejszy, niż przekonywał o tym sam Microsoft |
| kogoot wrote: |
| Ale ja i tak wolę Ubuntu... |
A ja Debiana...
Jeśli wymagania będą faktycznie niższe niż dla Visty, to może być wreszcie pierwszy udany produkt od dłuższego czasu giganta z Redmond. Kto wie, może i przesiądę się na niego, a co do premiery - wobec obecnego kryzysu ogólnoświatowego przewiduję, że premiera będzie wcześniej by jak najszybciej uzyskać kasę, a poprawki jak zwykle da się później. To już znany schemat postępowania tych panów.
Można sobie betę zassać i na drugiej partycji zainstalować, dla testów. I nie wiem czy tak nie zrobię, bo już się sterowniki pod W7 pojawiają 
Nooo cóż, to już wiadomo, jakie wnioski Microsoft wyciągnął ze ,,sprzedaży" Visty
http://webhosting.pl/Windows.7.bedzie.zawieral.zwirtualizowane.XP
PS. No to świętujemy
500 post!
http://webhosting.pl/Windows.7.bedzie.zawieral.zwirtualizowane.XP
PS. No to świętujemy
to prawda windows 7 jest mniej pamieciożerny niż vista, ale moim zdaniem zostaje wydany znów za wcześnie i będzie nie do końca udanym systemem jak zwykle. Teraz tylko czekać na łatki.
Używałeś dłużej Visty? Bo ja od 2 lat i jakoś nie widzę baboli... I nie używałem jej do zabawy a pracy.
Niestety musiałam przerzucić się z XP na Vistę i strasznie cierpię - totalnie nie rozumiem, nie umiem ustawić, pożera pamięć, miejsce i wszystko!
| mtx wrote: |
| Niestety musiałam przerzucić się z XP na Vistę i strasznie cierpię - totalnie nie rozumiem, nie umiem ustawić, pożera pamięć, miejsce i wszystko! |
Trochu nie na temat
Przetestuj Win7... zresztą i tak będziesz skazana na ten system lub linux jeśli masz w komputerze więcej niż 3GB RAM...
Jest o tyle na temat, że znając tendencję Billa to Win 7 już z założenia jest potworny i straszną szmirą. Vista miała być super i okazało się, że XP jest daleko lepszy.
| mtx wrote: |
| Jest o tyle na temat, że znając tendencję Billa to Win 7 już z założenia jest potworny i straszną szmirą. Vista miała być super i okazało się, że XP jest daleko lepszy. |
Nie widziałaś, nie testowałaś
| Vista jako system miał być tylko wprowadzeniem do nowego wyglądu i przedstawieniem środowiska |
| Poza tym wiele ludzi używa Visty i nie narzeka... |
| A szanowna Pani też zacznie, jak już wspomniałem jesteś skazana na to, chyba że wolisz iż Twój nowy komputer będzie nie w pełni wykorzystywany. |
Nie mówcie, że ,,wszyscy będziemy musieli coś coś bo cośtam cośtam" - aż mnie skręca od takiej argumentacji...
O Windowsie 7 na razie nic nie powiem bo nie korzystałem / nie widziałem / nie zamierzam instalować. No chyba, że odpalę jakąś wirtualną maszynę ale to już gdzieś indziej (na innym, lepszym kompie - mój nie wyrabia z emulacją OS-ów).
Mozna już za darmo testować Windows 7: http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx
Wystarczy konto na Windows Live.
Wystarczy konto na Windows Live.
| gecko wrote: |
| Można kupić nowy komputer - tani - który będzie w pełni działał na Windowsie XP. Poza tym - jak już wspomniał Nolt - jest Linux. Albo chociażby MacOS. Albo FreeBSD / OpenBSD. Albo MS-DOS. Wszystko jedno - jest wybór więc nie ma zmuszania, ok?
Nie mówcie, że ,,wszyscy będziemy musieli coś coś bo cośtam cośtam" - aż mnie skręca od takiej argumentacji... |
Zgadza się, ale przecież ktoś kto nie ma pojęcia o MacOS (który także jest płatny) lub systemami *nix nie przesiądzie się na nie. Poza tym dobrze wiesz że dla niektórych ludzi słowo np Linux kojarzy się z mega trudnym systemem na którym nic nie działa itd, natomiast gdy powiesz im o systemie MacOS zapytają "co to?" xD
Był kiedyś taki eksperyment... W pewnej firmie, w której nieuświadomione użytkowniczki ,,uruchamiały Internet" ikonką z E na pulpicie, zastąpiono właśnie IE przez Firefoxa z odpowiednią skórką. I co? Nie zauważyły...
MacOS jest równie prosty co Windows. A jeśli ktoś się nie zna to jest nawet prościej - ,,przyzwyczajenia nie bolą"
Jedyny problem może być taki: -eeejjj syyynkuuu! Ale dlaczego ja mam tu napisane Safari w Internecie a koleżanka ma tam Fajerfoks?...
(Fajerfoks bo koleżanka też zwykle ma syna, który zakazał używania IE do wchodzenia na naszą-klasę
)
Podkreślam - MacOS X nie jest trudnym systemem! Jest różny od Windowsa ale nie trudny.
--edit--
Chociaż przyznam... *NIX-y i Linux to na razie jeszcze nie są systemy dla zielonych. Niby wszystko ok ale czasem wyskoczy jakieś coś i wtedy trzeba mieć podstawowe pojęcie o kompach... A tego pojęcia czasem brakuje / ludzie się boją klikać...
MacOS jest równie prosty co Windows. A jeśli ktoś się nie zna to jest nawet prościej - ,,przyzwyczajenia nie bolą"
Jedyny problem może być taki: -eeejjj syyynkuuu! Ale dlaczego ja mam tu napisane Safari w Internecie a koleżanka ma tam Fajerfoks?...
(Fajerfoks bo koleżanka też zwykle ma syna, który zakazał używania IE do wchodzenia na naszą-klasę
Podkreślam - MacOS X nie jest trudnym systemem! Jest różny od Windowsa ale nie trudny.
--edit--
Chociaż przyznam... *NIX-y i Linux to na razie jeszcze nie są systemy dla zielonych. Niby wszystko ok ale czasem wyskoczy jakieś coś i wtedy trzeba mieć podstawowe pojęcie o kompach... A tego pojęcia czasem brakuje / ludzie się boją klikać...
Myślę, że Windows 7 będzie dużo lepszy od jego poprzednika. Muszę przyznać, że na moim laptopie nowym z Vistą chodził trochę szybciej od Visty, ale na drugim z windows xp ale 512 ram chodził szybciej niż xp. To dziwne ale prawdziwe
W7 działa trochę szybciej od Visty, ale rewolucji nie ma. A Vista chodzi o wiele szybciej od XP.
| jackill wrote: |
| W7 działa trochę szybciej od Visty, ale rewolucji nie ma. A Vista chodzi o wiele szybciej od XP. |
Po SP2 trzeba dodać
Aż tak odczuwalne? Nie wiem - nie korzystałem więc pytam.
No a SP2 to już niestety konieczność. Wręcz można powiedzieć - premiera systemu powinna odbyć się dopiero wtedy, gdy byłby normalnie wydawany SP2...
No a SP2 to już niestety konieczność. Wręcz można powiedzieć - premiera systemu powinna odbyć się dopiero wtedy, gdy byłby normalnie wydawany SP2...
Uwaga na twarde dyski ! W internecie przeczytać można , że Windows7 ma jakiś poważny błąd partycjonowania i uszkadza fizycznie twarde dyski !
http://forum.techit.pl/viewtopic.php?f=16&t=210
http://www.idg.pl/news/331671/Testujesz.Windows.7.Uwazaj.na.MP3.html
http://forum.techit.pl/viewtopic.php?f=16&t=210
http://www.idg.pl/news/331671/Testujesz.Windows.7.Uwazaj.na.MP3.html
Dlatego zawsze warto używać do testów systemów operacyjnych maszyn wirtualnych 
| dargo wrote: |
| Uwaga na twarde dyski ! W internecie przeczytać można , że Windows7 ma jakiś poważny błąd partycjonowania i uszkadza fizycznie twarde dyski !
http://forum.techit.pl/viewtopic.php?f=16&t=210 http://www.idg.pl/news/331671/Testujesz.Windows.7.Uwazaj.na.MP3.html |
To, co podałeś zostało opublikowane w styczniu - kiedy wyszedl Windows 7 Beta. Na Windows 7 RC ludzie się nie skarżą.
Tak, ale jako że jest to system nie w pełni stabilny zawsze istnieje możliwość nieprzewidzianego zachowania systemu (w tym także i błędny zapis/odczyt danych z dysku twardego). Osobiście zawsze podchodzę ostrożnie do wersji alfa beta i rc.
Owszem, trzeba mieć dystans do wersji RC czy Beta, jednak już wiele osób używa Windowsa 7 RC jako głównego systemu. Też tak zrobiłem, ale niestety chyba sterowniki nVidii nie są jeszcze dopracowane odpowiednio bo czasami FPS w grach mi spadał do 3-5.
Jedyny mankamentem który zaobserwowałem w tym systemie to problem z firewallem... mianowicie JeticoPersonal Firewall. Zainstalowałem, poinstalował sterowniki (?) po restarcie systemu bluescreen ok 20 sekund po całkowitym załadowaniu systemu. Z awaryjnego musiałem usuwać poszczególne pliki tego cholernego programu i wszystkie klucze, bo oczywiście uninstaller nie działał.
Uważajcie na ten program.
Jedyny mankamentem który zaobserwowałem w tym systemie to problem z firewallem... mianowicie JeticoPersonal Firewall. Zainstalowałem, poinstalował sterowniki (?) po restarcie systemu bluescreen ok 20 sekund po całkowitym załadowaniu systemu. Z awaryjnego musiałem usuwać poszczególne pliki tego cholernego programu i wszystkie klucze, bo oczywiście uninstaller nie działał.
Uważajcie na ten program.
Zmień stery na inne, starsze lub nowsze. Mi na jednych Bioshock takie akcje dawał, na starszych już ok. To wina nVidii a nie W7.
Moim zdaniem najlepszy i tak był XP-ek, ale przeminął z wiatrem. Co do W7, nie uważam tego za rewelacyjny pomysł ze względów wizualnych. Widziałem, jak on wygląda i nie podoba mi się ilość rzeczy skopiowanych z innych systemów, np. z linuxa. Nie mniej kampania reklamowa jest obecna również na innych forach i zapowiada całkiem niezłe możliwości, np. wyciszanie tych wnerwiających okienek. 
W W7 możesz sobie ustawić styl ze starszych Windowsów. Można też pracować na myszce bez scrolla, jak ktoś lubi relikty poprzedniej, informatycznej epoki 
Mam winde 7 RC na main od kilku dni (była to trudna decyzja raczej nie instaluje systemów na zwykłym dysku ale zaryzykowałem) i muszę powiedzieć iż jak na razie nie narzekam, wszystko działa jak należy 
O... A możesz napisać jak z wydajnością? Zwłaszcza w stosunku do WinXP. Jak kompatybilność programów etc?
Mam Win7 na wirtualnej ale wydajności porównać tak nie można...
Mam Win7 na wirtualnej ale wydajności porównać tak nie można...
Co do wydajności porównywalna (jako że to RC nie mogę oczekiwać od systemu wydajności rzędu systemu stable).
Na 2GB ram które mam przy odpalonym FF z kilkoma kartami, Aimp2, IRC, Thunderbird, GG, Daemon-tools, Nod32 oraz XAMPP system zjada mi ok. 750MB RAM. Wydajność obecną porównuję z XP jeszcze nic mi się nie muliło i tu jestem zaskoczony bo raczej przygotowany byłem na duże problemy ze stabilnością przy korzystaniu z programów lub po prostu jakiś krzaków i zwieszeń.
Testowałem gry: World of Warcraft, Assasins Creed, PES2009, FearCOMBAT, oraz BioShock = bez zastrzeżeń działają tak jak pod XP.
Co do kompatybilności to poprzednio używałem darmowego AVG free antivirus ale niestety nie działa, podobna systuacja jest z Kerio Personal Firewall. Daemon-tools opisany na stronie domowej jest dla 7 ale system wyrzuca mi że program jest niezgodny z wersją mojego systemu ale.... działa normalnie
Powiem że nie żałuję zmiany, pracuje mi się wygodniej gdyż system jest bardziej dopasowany do potrzeb użytkownika, bardziej zabezpieczony no i legalny
Tak więc polecam ludziom korzystającym z nielegalnego XP instalujcie system legalny dostajecie go za darmo!!! a co najważniejsze działa jak XP.
Na 2GB ram które mam przy odpalonym FF z kilkoma kartami, Aimp2, IRC, Thunderbird, GG, Daemon-tools, Nod32 oraz XAMPP system zjada mi ok. 750MB RAM. Wydajność obecną porównuję z XP jeszcze nic mi się nie muliło i tu jestem zaskoczony bo raczej przygotowany byłem na duże problemy ze stabilnością przy korzystaniu z programów lub po prostu jakiś krzaków i zwieszeń.
Testowałem gry: World of Warcraft, Assasins Creed, PES2009, FearCOMBAT, oraz BioShock = bez zastrzeżeń działają tak jak pod XP.
Co do kompatybilności to poprzednio używałem darmowego AVG free antivirus ale niestety nie działa, podobna systuacja jest z Kerio Personal Firewall. Daemon-tools opisany na stronie domowej jest dla 7 ale system wyrzuca mi że program jest niezgodny z wersją mojego systemu ale.... działa normalnie
Powiem że nie żałuję zmiany, pracuje mi się wygodniej gdyż system jest bardziej dopasowany do potrzeb użytkownika, bardziej zabezpieczony no i legalny
Hmm mnie przerażają tylko te ("sporadyczne") informacje, że "utrata danych" blabla... Poczekam na wersję stable albo na następnego RC...
...ale nie mówię nie
system jest obiecujący, zwłaszcza w porównaniu z Viśtą.
...ale nie mówię nie
Kolejnego RC nie będzie, co do utraty danych jeszcze nic mi nie znikło
Poza tym system ma windows update który go aktualizuje 
A może Windows 7 RC SP2 ?
Windows Update na razie wywołał u mnie 2x ból głowy. Raz, gdy feralny update spowodował konflikt z moim odtwarzaczem muzyki (a konkretniej z programem Sony Sonic Stage) i dopóki nie wyszła poprawka do poprawki, nie mogłem nic nowego wgrać na odtwarzacz. Drugi raz Windows Update wywołał ciszę. Nie działało połączenie sieciowe. Nie wiem czemu.
Od tamtej pory pierwszą rzeczą jaką robię po instalacji systemu jest wyłączenie Windows Update... Niestety...
Windows Update na razie wywołał u mnie 2x ból głowy. Raz, gdy feralny update spowodował konflikt z moim odtwarzaczem muzyki (a konkretniej z programem Sony Sonic Stage) i dopóki nie wyszła poprawka do poprawki, nie mogłem nic nowego wgrać na odtwarzacz. Drugi raz Windows Update wywołał ciszę. Nie działało połączenie sieciowe. Nie wiem czemu.
Od tamtej pory pierwszą rzeczą jaką robię po instalacji systemu jest wyłączenie Windows Update... Niestety...
Ostatnio wyszedl Windows 7 RTM i to ejst chyba wersja pre-final czyli tuz przed premiera
i powiem wam ze jest niesamowita rozni sie duzo od rc i bety
Zapewne tak ale czy masz ją oryginalną ? 
(@Papik)
Mniejsza o oryginalność
Trochę czasu minęło. Jakie wrażenia? Czym się różni od RC/bety? Różnice są aż tak duże? Jak użytkowanie? Miałeś jakieś zawiasy/problemy?
To mnie bardzo interesuje wbrew pozorom
Mniejsza o oryginalność
Trochę czasu minęło. Jakie wrażenia? Czym się różni od RC/bety? Różnice są aż tak duże? Jak użytkowanie? Miałeś jakieś zawiasy/problemy?
To mnie bardzo interesuje wbrew pozorom
"Niesamowicie dużo", czyli co konkretnie?