FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Zakup Laptopa

Joker
Witam!

Przymierzam się do zmiany "sprzętu" i pomyślałem sobie, że najodpowiednieszmym w obecnej sytuacji będzie notebook. I tutaj mam dylemat co wybrać? Laughing Potrzebuję w miarę dużo ramu i nienajmniejszy dysk - praca w photoshopie musi być płynniutka, sporadycznie jakaś gierka dla odstresowania czy też filmik z DVD, oficjalnie i głownie jednak komputer ma służyć do pracy i być mobilny, gdyż całymi dniami przebywam poza domem. Wiadomo nie chcę wydać za dużo pieniędzy, dlatego zakup odkładam na początek roku, gdy już minie świąteczna gorączka.

Polecilibyście mi coś?

Co sądzicie o Sony VAIO VGN-AR71S http://www.ceneo.pl/1535474?
Czegoś o podobnych parametrach szukam, najlepiej z 24 miesięczną gwarancją.

Jak myślicie czy można taki sprzęt dostać gdzieś jeszcze taniej? Zależałoby mi na nowym i z polskim oprogramowaniem.

Pozdrawiam
Joker
jackill
A po co Ci BlueRay? Bez niego kupisz o wiele taniej... Zastanów się też nad Dell'em Studio: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Studio-15.10733.0.html z większą baterią długo pociągnie bez zasilania.
Joker
BlueRay nie jest mi potrzebny no ale jest... I potrzebna mi jest conajmniej 17'' do pracy, ale dzieki za zainteresowanie i link do bardzo fajnej strony, która powinna mi pomóc Surprised
kamilkubaczka
dla mnie to najleprzy netbook to toshiba i tego sie narazie trzymam a bluray zanim sie dobrze rozpowszechni to troche minie wiec nie zabardzo mi to by lezalo tyle kasy wydac.. ale ez mozna
nTonio
Joker wrote:
... oficjalnie i głownie jednak komputer ma służyć do pracy i być mobilny, gdyż całymi dniami przebywam poza domem.

Joker

i dalej piszesz ...

Joker wrote:
...
I potrzebna mi jest conajmniej 17'' do pracy Joker

Sam sobie w tym momecie zaprzeczasz. Komputer może być albo mobilny albo nie. 17-tak jest tak samo mobilna jak Pałac Kultury i Nauki w Warszawie, w dodatku tyle samo ważą (szczególnie Toshiby).
Jeśli często pracujesz poza domem fajnie dysponować czyś co nie urywa reki i można nim operować jak blokiem rysunkowym i w tym kierunku Cię namawiam. myślę że 10-12 godzin pracy na baterii też się przyda jesli kiedys słyszałeś o takich czasach Wink. Może 12" brzmi dla Ciebie radykalnie ale najpierw miałem 15, potem 13, a obecnie pracuje na 12 i to własnie jest to. Takze pracuje w Photoshopie i 3D max'ie i daje rade bez problemu, a w domu postawiłem monitor nec'a 26" i gra muzyka.
Joker
Tego laptopa mie mam zamiaru nosić długodystansowo, ale zabierać ze soba (mowa o samochodzie dla ułatwienia), co najwyzej przejść z nim kilka - kilkanaście metrów. Liczę sie z tym, że będzie ważyć ok 4kg oczywiście plus osprzęt i torba ale na prawdę 17" jest to minimum, na którym mogę pracować i dla tego wymiaru muszę ponieść wszelkie wagowe konsekwencje. Nie chcę 12" aby przeglądać internet i korzystać z worda w autobusie ale coś co zapewni mi godne warunki pracy poza domem, lecz nie w biegu na ulicy Laughing
nTonio
Ale skoro masz zamiar wydać pare kafli na sprzęcik, radze skończyć faze przeglądania internetu i ulotek, i przejść do testów. Nie wiem czy miałeś wcześniej laktoka, ale zakładam że nie. Więc uwierz mi, że praca na stacjonarnym lcd 17" jest diametralnie inna na laptopie 17". To trzeba sobie wziąć do serca. Testy o których mówię to pobawienie się laktokami znajomych przez parenaście minut, tak żeby mieć jakieś prawdziwe odniesienie z prawdziwymi aplikacjami a nie full standard przez pare sekund w media. Po takich oględzinach bedziesz miał prawdziwe pytania i żądania odnośnie Twojego sprzętu.
username
mowisz plynnie ja mowie mac book
mowisz photo ja mowie mac book
mowisz dvd ja mowie mac book
mowisz net ja mowie mac book
mowisz gry ja mowie daj se spokoj:)
kondzio14
Ja w ogóle nie polecam laptopa z tego,że bardzo szybko robią się słabe(wchodzą nowsze)
jackill
A stacjonarki to niby nie? Very Happy A tak dla Twojej wiadomości, to lapy starezją się kilka razy wolniej, bo służą do innych celów niż granie.
Joker
kondzio14 wrote:
Ja w ogóle nie polecam laptopa z tego,że bardzo szybko robią się słabe(wchodzą nowsze)

Można również powiedziec, że nie opłaca się w ogóle komputera kupowac, czy też telewizora bo coraz to wchodzą nowsze Cool

Za technologią niestety nie mozna nadążyc (chyba, że ktoś ma porfel bez dna), a nowinki techniczne bardzo szybko tracą na wartości, ale takie czasy mamy, że jest nam ona niezbędna do życia, a w szególności pracy...

Zamykając ten temat chciałem się pochwali, iż właśnie piszę z mojego nowiutkiego zakupu... i nie jest To w/w Sony VAIO tylko Toshiba A300-15C. Jednak 15'4" ale po długiej obserwacji i testach matryca ta jest dla mnię zadawalająca, a komputerek spisuje się... Bosko Laughing

Dzięki wszystkim za pomoc i udział w tej dyskusji, trzymajcie kciuki, abym nie musiał zmieniac swego zdania o niezawodności tego przętu Smile