FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Bezprzewodowe zasilanie

abikor
Kilka lat temu słyszałem o próbach wdrożenia metod bezprzewodowego przesyłania prądu / zasilania urządzeń. Większość newsów dotyczyła wstępnych prac.
Jedna z informacji dotyczyła bezprzewodowego zasilania urządzeń domowych (w mikroskali istnieją bezprzewodowo-indukcyjnie ładowane szczoteczki do zębów, ale nie oto mi chodzi), druga o ładowaniu komórek w trakcie przemieszczania się z nimi.
Czy ktoś wie czy ta technologia się rozwija? Czy coś podobnego jest już w Polsce stosowane?
Joker
Hmm słyszałem o pracach, a może bardziej o przewidywanich rozwoju takich technologii, jednak wszystko jest jeszcze w powijakach. A co do zastosowania takich rozwiązań w Polsce to chyba usłyszymy o tym, gdy cały świat już będzie z tego korzystał Laughing . Narazie nie pozostaje nam nic innego jak stary niezawodny kabel. W końcu energia w powietrzu na pewno nie byłaby obojętna dla naszego zdrowia, a w dzisiejszych czasach wszystko co może szkodzić wymaga żmudnych i długotrwałych badań, aby np. Unia nas nie zaj*** ... się do nas nie czepiała Rolling Eyes .
nTonio
Kilka lat temu takie wynalazki można juz było kupić w USA za kilkaset dolarów, ale jakoś nie sledziłem dokładnie rozwoju tego w UE czy w ogóle, bo jak dojdzie to dojdzie, jak nie teraz to później - bez stresu. Sprawa właśnie dotyczyła zasilania mikrofalami baterii telefonów komórkowych i odtwarzaczy mp3. Jak znajde chile to poszukam firmy która coś takiego produkuje.
mtx
sądzicie, że to ma przyszłość? bezprzewodowość na pewno ma, ale czy takie technologie? kurcze wkurzają mnie te kable dookoła mnie..
c'tair
Z tego co pamiętam to właśnie był problem, że jedno pasmo świetnie przekazywało energię, ale miałaby zbyt zły wpływ na ludzi, z kolei drugie pasmo słabo przenosiło energię ale nie wpływało na nasze zdrowie. Póki co to prędzej doczekamy się ogniw paliwowych i nasze lapki będą może jechać na wodorze czy metanolu - przez cały miesiąc =D.
nTonio
Więc jest jednak tego troche, może troche wolnie się to rozwija niż przypuszczałem, ale chłopaki coś robią w tym kierunku.
Co znalazłem to np.:
1. "Just Wireless Charger for Motorola Razr V3 SLVR NIB" troche tajemnicze działanie ale ponoć działa.
2. http://www.powermatdigital.com/ - mata ładująca, ogólnie ciekawe rozwiązanie, ale za bardzo dedykowane zastosowanie. Pod tym adresem pare filmików: http://vimeo.com/2672614

inny przykład takiego konceptu: http://www.wildcharge.com/index.cfm/fuseaction/product.display/Product_ID/485/Motorola_RAZR-C_WildCharge_Bundle.htm

Jak znajde coś lepszego dam znać.

EDIT: Tu
artykulik o tym jak to chłopaki z Cambridge opracowali bezprzewodową (1 cm) ładowarke za 16pensów.