FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Co bylo rewelacja w 2008 roku?

abikor
Co według Was w 2008 roku było rewelacją (może rewolucją?) w branży komputerowej albo informatycznej? Czy coś Was zaskoczyło, albo spodobało?
abikor
Jakoś nie widzę chętnych do dyskusji.
Jak dla mnie najciekawsze były tanie, o dużej pojemności twarde dyski na USB.
Także duże obniżki cen laptopów, ale tego można było się spodziewać.
Tomaszydlo
No to może ja się wypowiem. W tym roku to w sumie jak w każdym... stopniowo wychodzą coraz to lepsze karty graficzne, procki itp.
Jednak najbardziej zdumiewające dla mnie były BluRay'e...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bluray#Przysz.C5.82o.C5.9B.C4.87_Blu-ray.C3.B3w
Szczerze to nie wiem czy zostały one "stworzone" w 2008, zapewne już wcześniej ale w tym roku się o nich dużo mówiło. Napędy kosztują tyle co dobry komputer ale z czasem zapewne wypchną DVD z rynku Razz Tak samo jak DVD CD, a CD dyskietki ;D Są jeszcze pendrive ale i tak nie umywają się z pojemnością do BluRay'ów... BluRay

Quote:
Ten nowy typ nośnika pozwala na zapisanie 25 GB danych na płytach jednowarstwowych. W użytku są również płyty dwuwarstwowe o pojemności 50 GB. Istnieją płyty czterowarstwowe mieszczące do 100 GB oraz ośmiowarstwowe, na których można zapisać 200 GB informacji. Pioneer jednak opatentował płytę szesnastowarstwową, która mieści do 400 GB danych. Za jakiś czas będzie ona dostępna w sklepach. Do zapisywania na tym nośniku jest używany niebieski laser (w nagrywarkach DVD używany jest laser czerwony).

A największy pendrive jakiego widziałem i mam w posiadaniu to 8gb
abikor
Pendrive - owszem, taki co go do kieszeni schowasz, ale są już zewnętrzne twarde dyski podłączane do złącza USB, mające swoje odrębne zasilanie o pojemnościach nawet ponad 1000 GB. Sam widziałem 750GB.
mtx
dla mnie 16gb to codzienność, a 32 to taki cut lepszy.. ale za kilka lat będziemy nosili pewnie ze 200..

już teraz patrzę na pamięć zewnętrzną sprzed roku i teraz - różnica 50 cm kw. i tego, że stary wymagał podłączenia do prądu.
c'tair
Coraz szybsze łącza i coraz większe zapotrzebowanie na miejsce. Mam dwu-letnią mp3 1gb i owszem, gra dobrze, działa i czasem na niej coś przeniosę, ale i tak musiałem kupić rok temu pendrive'a 1gb. Teraz widzę, że przydałby się 8gb, tak ot, dla muzyki, filmów głównie. Za rok co, 16gb czy 32?

Pare dni temu dołożyłem 60gb do kompa bo 34gb nie starczało po prostu już.
jackill
In puls:

- Google Chrome: jak zwykle gógl wniósł kilka ciekawych pomysłów (np. każda zakładka osobnym procesem),
- karty pamięci z WiFi: czekam aż stanieją i kupuję Smile rewelacja do aparatu, nie trzeba targać kabla/czytnika,
- karty ATI, widać pooprawę,

In minus:

- nic ciekawego w branży gier, może Diablo 3 coś zmieni, ale nie sądzę,
- ceny Apple i Della w Polsce (dla tych firm ciągle jesteśmy krajem trzeciego świata)
b4r4t
W tym roku moim zdaniem chyba nic specjalnie wielkiego się nie wydarzyło ... chociaż może Radeony z serii 4870 Smile
Ewentualnie intelowski e7200, który świetnie się kręci Smile

Z minusów ... Abit nie dał rady ... tak samo Fujitsu Siemens ...
gecko
jackill wrote:
- karty pamięci z WiFi: czekam aż stanieją i kupuję Smile rewelacja do aparatu, nie trzeba targać kabla/czytnika

Woo nie wiedziałem, że jest coś takiego.

Ja czekam, aż ktoś wymyśli/stworzy coś takiego: po co nosić jakieś karty sd w telefonie/aparacie/mp3-ce skoro można po prostu zrobić interfejs wifi/bluetooth/edge/inny łączący się z bezprzewodowym internetem -> internetowym dyskiem twardym lub ew z dyskiem twardym w plecaku. Byłoby to coś, bo ograniczenie wielkości pamięci przestałoby istnieć Smile

Wracając do tematu - w tym roku nie wydarzyło się raczej nic innowacyjnego. Kompy przyspieszają, jest ogólny rozwój ale ... no nihil novi. Ew popularyzacja BluRay może być jakimś postępem. Bo raczej nie medialna bomba nt HDTV...

Jedyną wg mnie rewolucją, jaka się szykuje, to komputery kwantowe Twisted Evil Ciężko nawet zrozumieć jak to działa.
jackill
gecko wrote:
jackill wrote:
- karty pamięci z WiFi: czekam aż stanieją i kupuję Smile rewelacja do aparatu, nie trzeba targać kabla/czytnika

Woo nie wiedziałem, że jest coś takiego.

Tutaj o karcie: http://www.swiatobrazu.pl/lexar_shootnsync__karta_sd_z_technologia_wifi.html
nTonio
Komercyjne udostepnienie personalnych klastrów SC opartych o wieloprocesorowe GPU. To przyspieszy świat w tym roku mnoznikiem x16+.