FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Kantyk dla Leibowitza

Kirara
Wiki:

Quote:
Kantyk dla Leibowitza lub Kantyczka dla Leibowitza (ang. A Canticle for Leibowitz) to postapokaliptyczna powieść autorstwa Waltera M. Millera z roku 1959. Była to jedyna powieść Millera wydana za jego życia. Powieść została w 1961 roku nagrodzona prestiżową nagrodą Hugo dla najlepszej powieści s-f. Powieść jest zaliczana do wybitnej klasyki gatunku, okazała się także wielkim sukcesem komercyjnym (kilka milionów sprzedanych egzemplarzy).

Kontynuacją Kantyka... jest Święty Leibowitz i dzikokonna (ang. Saint Leibowitz and the Wild Horse Woman), powieść dokończona dopiero po śmierci Millera przez Terry'ego Bissona i wydana w 2000.

W Polsce powieść ukazała się po raz pierwszy w 1991 roku pod tytułem Kantyczka dla Leibowitza w dwu tłumaczeniach, autorstwa Adama Szymanowskiego i Juliusza Garzteckiego.

Interpretacja

Powieść można śmiało uznać za prokatolicką. Mocno akcentuje wartości chrześcijańskie, jak niesienie miłosierdzia i nadziei. Pomimo to jest bardzo pesymistyczna i trudna emocjonalnie w odbiorze. Autor mocno neguje w niej społeczne źródło prawa i związany z tym relatywizm moralny. W szczególności piętnuje eutanazję, jako fałszywe miłosierdzie. Rzeczywistość dopisała gorzkie podsumowanie. Walter Michael Miller w 1996 roku popełnił samobójstwo (po długich latach nieuleczalnej choroby).
abikor
Słyszałem już o tej książce, ale jakoś ten rodzaj literatury jest mi obecnie obcy. Wolę raczej klimaty sf, choć nie tylko takie książki / opowiadania czytam. W dzisiejszych czasach gdy życie toczy się bardzo szybko - łatwiej obejrzeć film w TV lub na video niż czytać, ale w dzieciństwie czytałem bardzo dużo książek z różnych gatunków.
gecko
Cóż, ja natomiast lubię książki skłaniające do myślenia. Pewnie już wspomniałem, że moim ulubieńcem jest "Cesarz" Ryszarda Kapuścińskiego - książka, w której autor napisał ledwie 5-6 stron tekstu. Reszta to relacje ludzi. Ale jakich ludzi! Nie wiemy też, na ile te relacje są tworem Kapuścińskiego. Nie zmienia to faktu, że rewelacyjnie zostaje nakreślona sytuacja tam wtedy. Gdzie i kiedy? Ja polecam samemu się zainteresować - warto Smile

Skłania do przemyśleń. Niestety, jest to takie rzadkie w obecnych czasach pop-kultury.
Mazur02
sprawdził sie w zyciu. Chodzi mi o jego postawę moralną. Cóż niektórzy ci co nie ześwinili siedzili w karju bo nie mogli dostac paszportu, a ci co pieknie i ładnie kablowali rozbijali sie poświecie. Nawet Żelazna kurtyna im nie przeszkadzała. szkoda tylko zwykłch ludzli, bo bohateró juz brak!!!
c'tair
Właśnie mam zamiar przeczytać tę książkę, ponieważ uwielbiam klimaty post-apo. Skończyłem czytać Listonosza David'a Brin'a i powiem, że książka jest bardzo dobra, może nie cudna-i-genialna, ale naprawdę dobra.