FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

11 Listopada

kogoot
Jak zapewne większość z was, drodzy frihostowcy zauważyła, wczoraj obchodziliśmy w Polsce święto niepodległości. Tego samego dnia Świat skupiał się na celebrowaniu zakończenia I Wojny Światowej.

To już dziewięćdziesiąt lat, odkąd żyjemy w (teoretycznie) wolnym kraju. Niestety z tego okresu czasu należy wyłączyć kolejne sześć lat wojny, no i PRL, kiedy to opiekowali się nami wspaniali przyjaciele Rosjanie...

Czy uczciliście w jakiś sposób wczorajsze święto? Czy taki dzień coś dla was w ogóle znaczy? Smile
mtx
Uczciłam - starałam się cały dzień nic nie jest Wink

a tak na serio - zryw patriotyczny raz do roku to trochę coś jak walentynki - tego dnia wszyscy są bardzo, a w pozostałe mają to w nosie..
Tomaszydlo
11 listopada niepodległość odzyskała część dolnego śląska zapewne + królestwo polskie w którym i tak siedzieli jeszcze okupanci (bynajmniej niemcy).... Żadne mi tam odzyskanie niepodległości... w miedzy czasie nie mieliśmy nawet prezydenta tylko jakiegoś tam premiera + Piłsudskiego jako naczelnika a zarazem przywódce naszej armii.... Całkowitą Niepodległością możemy nazwać granice z 1922 roku gdzie dołączyło się do nas pomorze, wlkp oaz warmia i mazury...

no cóż, przyjęło się jak się przyjęło a i tak było śmiesznie... Kaczuch ze swoją elitą robił imprezę z głowami państwa w jednym miejscu a ofoszony Tusk ze swoją elitą gdzie indziej xD Wstyd na całą Europe.... (świat?)

EDIT: żeby nie było że nie na temat... owszem, uczciłem.... ani razu nie włączyłem TV Wink
nTonio
mtx dobrze to ujoł ... "jak walentynki" ... Obecnie jestem daleeeeko od granic Naszego Państwa, ale nawet tu Polonia się zorganizowała ! Smile Zrobiliśmy impreze i odziwo na hasło "Impra z okacji Polskiej Niepodległości" ochoczo zaaregowli nasi zaznajomieni koledzy z Niemiec. było naprawde fajnie. Ale Tak naprawde postaram się uczcić Wszystkich Walczących w tamtych czasach, przez długo oczekiwaną wycieczkę do miejsc związanych z Powstaniem Warszawski. Niestety nie jest to takie proste stale podróżując poza granicami. Fajnie było by zobaczyć tam i w podobnych miejscach tłumy kazdego weekendu. A to że nasi "wspaniali" politycy nie orientują się na mapie i w ogóle to mnie ....
c'tair
Taki sam patriotyzm jak podczas mundialu czy jakichś meczy. Tak to każdy krzyczy, wrzeszczy "Biało Czerowni, do boju", ale na drugi dzień z każdego taki patriota żeby tylko nie płacić podatków, hymnu nie zna, historii kraju nie zna, wrzuca na polityków (potem na polityków wybiera ludzi o średnim wykształceniu tylko dlatego, że mówią jego językiem - czemu tyle starego ludu głosowało na kaczyńskiego? ma podobny jeżyk do tych aktorów w filmach z czasów prlu - ja wtedy nie żyłem ale filmy każdy może obejrzeć i porównać sobie).

Co do samego święta to świętowałem je zapamiętale przy pożyczonym laptopie pisząc prace do szkoły, patriota ze mnie żaden, nie podoba mi się kraj absurdów po prostu Sad, mimo, że wiem , że jest tu dużo dobrych ludzi.
abikor
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie patriotyzm, to coś ZNACZY. Miałem w młodości wspaniały wzorzec znajomego, a potem przyjaciela, który swoim zachowaniem, a nie tylko słownie pokazywał, że można nawet w trudnych czasach dbać o tradycje, przypominać o ważnych wydarzeniach z historii Polski.
Znajomy był instruktorem szachowym i zawsze zwracał uwagę na szacunek dla symboli narodowych (flaga, godło). Np. mimo, że głównym oficjalnym świętem było Święto Odrodzenia Polski (22 lipca - gdyby ktoś zapomniał), on organizował turniej szachowy z okazji Święta Niepodległości.
Zresztą sam przeżył wiele - był przedwojennym harcerzem, uczestniczył w Powstaniu Warszawskim, ale nie chwalił się - był skromny i bardzo uczciwy.
Szkoda, że już odszedł od nas, ale jakaś jego cząstka pozostała we mnie i w wielu wychowankach z klubu.

11 listopada zaskoczył mnie syn, na okrągło słuchając "Powstanie Warszawskie" zespołu Lao Che. Swoją drogą całkiem niezła płyta.
Nolt
Wg. mnie 11listopada obchodzimy zbyt poważnie, zamiast się cieszyć te święto jest takie "ciężkie" i "smutne i poważne".

PS a i 11 mam imieniny Razz
abikor
Skoro 11 listopada masz imieniny, to nic dziwnego, że chciałbyś się bawić, cieszyć itd. A tu zawsze żołnierze, powaga smutne kawałki. Rozumiem, ale w tym wypadku nie widzę sprzeczności tylko raczej przyzwyczajenie oficjeli, dziennikarzy, władz itp., którzy już się przyzwyczaili do jednej formy wyrażania szacunku do tradycji, że nie potrafią inaczej.
Najczęściej to młodzi ludzie próbują nowych form wyrażania uczuć, przekazu oddziaływania na innych i to mi się podoba - byle tylko nie zatracić podstawowej idei (w tym przypadku rocznicy odzyskania niepodległości).
Wydaje mi się, że jednak do Święta Niepodległości (ze wszystkich świąt) bardziej pasuje nastrój zadumy niż zabawa disco-polo - sorry Nolt - pozostaje Ci zabawa tylko w kręgu znajomych.
mtx
Ale np Amerykanie jak świętują to jest to zabawa i radość z niepodległości. Hiszpanie wychodzą na ulicę fiestować. Naprawdę niewiele jest krajów, gdzie, tak jak u nas, to jest SMUTNE święto..
abikor
Masz rację. Generalnie Polacy jakoś nie potrafią się cieszyć tym co mają, otwarcie wyrażać sympatię do innych, być życzliwym - mamy raczej naturę samotników, którzy kombinują jak lawirować wobec trudności dnia codziennego, a uczucia skrywamy - ujawniając je jedynie w wąskim kręgu znajomych, rodziny, przyjaciół.
Nie wiem czy podłożem tego jest nasza historia pełna agresji, zaborców, kontroli życia publicznego przez władze, bo nie sądzę by stanowiło to cechę wrodzoną. Może rozwój cywilizacyjny, wyścig szczurów może to wyjaśnić - na pewno ma to jakieś znaczenie.
Najczęściej życzliwość, chęć bezinteresownej pomocy dostrzegam w małych społecznościach na wsi lub w małych miasteczkach. W większych miastach raczej następuje wyalienowanie.
A przecież wg obiegowej opinii Polacy są gościnni, więc powinniśmy się bawić cieszyć, być radosnym z każdej chwili życia. Choć z drugiej strony jak posłucham wiadomości to ...
Nolt
Ojj nie disco polo to zabija umysł Very Happy

Właśnie chodziło mi co napisała @mtx powinniśmy się cieszyć (powaga oczywiście ale nie grobowa no sorry Smile). Ludzie odzyskując niepodległość pewnie skakali ze szczęścia a my obchodząc to święto yyy to wygląda bardziej na żałobę niż coś radosnego.