FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Laptopy Icom - prosba o opinie

gandalfini
Hej !!!

Przymierzam się do zakupu jakiegoś laptopka w cenie do 3.000 złotych, u mnie w mieście wybór jest raczej słaby....
Laptopka będę używał przez 98% czasu w domu, zamiast PC stacjonarnego który ciągnie prądu, że ho-ho...
Mój wybór padł na modele Prestigebook 8420;
Core duo T5750 2*2.0 GHz
Pamięć: 2GB DDRII SO-DIMM
Ekran 15,4 cala 1280*800 glare
grafika nVidia GeForce 8600GT 512MB
Dysk 250GB SATA 8 MB cache
no i inne bajery...
Z tym lapkiem sprzedawana jest przez wszystkich ukochana - Vista - czyli ber rozbudowy ramu do 4 GB się nie obejdzie...

Mam pytanko - jak się ma trwałość tych laptopków ? Kolega miał kiedyś ICom-a to zniszczył go w pół roku (nie wiem co on z nim robił), drugi znajomy chwali sobie stosunek jakości do ceny i twierdzi (z tym, że on zna się na laptopach jak ja na łowieniu ryb) że do warunków domowych są całkiem przyzwoite - a co Wy o nich sądzicie ?
Wolałbym jakiegoś przyzwoitego HP kupić, ale tuż na wiosnę zamierzam kupić yamaszkę r6, więc nie mogę zbytnio szastać pieniędzmi Very Happy
jackill
Za 3000 to sobie poszukaj Della XPS albo Studio, ew. Inspirona a nie jakiś crap. Są solidne, długo działają na baterii i... można zamówić w różnych kolorach Wink
nTonio
W warunkach domowych to i "yerkles" marki yyijsati ..... Cool da rade przez ładnych kilka lat. Widać nie miałeś raczej wcześniej laptopa ... Ogólnie ciężko się "niszczy" laptopa trzeba być ignorantem i miec za dużo kasy żeby jakiegoś zajeździć. Ale generalnie zdrowo mylący człowiek z IQ powyżej 85 ... Wink nie zniszczy laktoka przez ładnych kilka lat. W zasadzie swojego Lifebooka mam już 4 lata i po otwarciu ledwie widać ślady użytkowania, natomiast z powodu ciągłego podróżowania na zewnątrz notorycznie pojawiają sie rysy, przetarcia itp. Ułamać coś jest w zasadzie bardzo łatwo .... wystarczy zrzucić laptopa na ziemie Cool .... niepolecam, nie praktykowałem i nie zamierzam.

pozdro
gandalfini
Mam HP'ka ale jest w nim tyle mocy przerobowej co w moim motorze (Suzuki Bandit 1200N, narazie bez silnika Embarassed )
Ogólnie chodziło mi o to, by laptop wytrzymał te 2-3 lata w warunkach domowych,
HP którego ma spisuje się wyśmienicie, ale na kupno HP'ka w takiej konfiguracji to...wolę odłożyć na silnik Wink
gandalfini
Kupiłem Toshibę - była jakieś 500 złotych tańsza od HP Pavilon - szkoda że nie szło zrezygnować z tego dobrodziejstwa jakim jest Vista , byłoby jeszcze taniej.
BTW: Zauważyliście, że Vista dorzucana jest teraz niemal do każdego laptopa, o stacjonarnych nie wspominając ?
Taka prawda - jak coś z półek nie schodzi to jest wciskane jako "gratis" błeeee....
Co do lapka, ma dobre głośniki, tylko te "śliskie" klawisze za szybko się "palcują" :]
Nolt
Polecam każdemu klientowi HP, Toshiby, Fujitsu-Siemens ,ASUSY, ewentualnie ACERY lub Lenovo oraz DELL'e o które jest bardzo trudno. Inne laptopy hmm SAMSUNGI, SONY etc. są nowością na rynku poza tym nie są to firmy zajmujące się latami zapleczem notebooków.

Jeśli chodzi o twoje pytanie obejrzyj ofertę w/w firm i porównaj wg specyfikacji oraz ceny. Oczywiście ostateczny wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
jackill
Sony nie polecasz? A Vaio? IMHO porównywalne jakością z Dellami i Maczkami.
Nolt
Sony niepolecam, VAIO jak najbardziej Smile ominelem tą markę Very Happy
abikor
Z podanym modelem laptopa niestety nie miałem do czynienia, więc nie potrafię ocenić / doradzić precyzyjnie, natomiast sądząc po podanej przez Ciebie konfiguracji widziałem Samsunga w Mediamarkt w promocji na poziomie cenowym 2200 ale z 3GB pamięci RAM, z kartą grafiki nVidia GeForce 9200GS 512MB RAM - reszta parametrów w zasadzie jest identyczna.
Rzeczywiście ta firma może nie ma zbyt długiej historii w tworzeniu laptopów, ale nie spadają poniżej przyzwoitego poziomu, więc może nie byłby to taki zły zakup.