Jezeli ktos chce zarejestrowac wlasna domene za darmoszke, to jest na to szansa. Domeny maja postac: twojanazwa.be (belgijskie).
MANUAL - JAK ZAREJESTROWAC WLASNA DOMENE .BE:
1. Wchodzimy na strone www.eurodns.com (najlepiej IE, albo firefoxem z wylaczonym AdBlockiem)
2. Rejestrujemy się (za darmo) - strona jest w jezyku "polskawym" wiec nie powinien miec nikt problemu - podajecie swoje dane, i tutaj wazne - numer telefonu wpisujcie tak jak tam podaja: +48 xx xxxxxxx lub +48 xxx xxxxxx (bez spacji, bo inaczej system tego nie przyjmie)
3. Zarejestrowales sie - ok. Masz u gory Serch For Domain Names i www. i okienko. W to okienko wpisujesz interesujaca cie nazwe domeny: np: jablko i dajemy szukaj. Pokaze sie lista z domenami i trzecia od gory powinna byc: jablko.be. I teraz interesuja nas 3 kolumny:
oplata rejestracyjna: i tu widnieje magiczne 0 euro
oplata roczna: i tu tez 0 euro
status: i jezeli tu jest napis Darmowe (no tak ktos to glupio przetlumaczyl, to masz szczescie i domena jest do wziecia, zaznaczasz dodaj do koszyka i na samym dole klikasz dodaj do koszyka. Powinien pod spodem wyskoczyc przycisk "zobacz koszyk" - klikasz go i widzisz, ze masz w koszyku ta domene i do zaplaty upragnione 0 euro klikasz 2 razy dalej i na koncu zaznaczasz, ze zgadzasz sie z warunkami i potwierdzasz zamowienie. W tym momencie domena oczekuje na rejestracje. Do 5 minut powinna byc zarejestrowana.
Mozesz zarejestrowac do 10 domen na konto calkowicie za darmo!!!
a co wpisać w "Wprowadź informacje o serwerze nazw (DNS)" ?
A tak to super stronka
//EDIT
Podałem ns1.frih.net i ns2.frih.net musze robić coś jeszcze?
Patrzyłem w DirectAdminie i DNS Menu jest zablokowane, co musze zrobić żeby podpiąć tą domene pod moja strone na frih?
| ChesterB wrote: |
//EDIT
Podałem ns1.frih.net i ns2.frih.net musze robić coś jeszcze?
Patrzyłem w DirectAdminie i DNS Menu jest zablokowane, co musze zrobić żeby podpiąć tą domene pod moja strone na frih? |
wchodzisz w cpanel, w advanced tools, i tam masz coś takiego jak "domain pointer" - wpisz tam swoje .be i będzie automatycznie się przenosiło na Twoją główną stronę.
jeśli pod domeną .be chcesz mieć inną (nową) stronę to wtedy w advanced masz dodawanie domen na "Domain Administration"
Cheers,
Arin.
gdybym zrobił domain pointer to by ta domena działała jako przekierowanie a domain administration jest zablokowane, ale poradziłem sobie, w DirectAdminie zmieniełem nazwe swojej domeny *.frih.net na *.be i działa jak normalna domena 
A teraz, to ja was o orade prosze
Jak sie zaloguje na stronie eurodns, to widze, jakie mam zarejestrowane domeny, a po prawej stronie sa dwie ikonki ktore mnie interesuja:
adres internetowy oraz oczta.
Adres internetowy: rozumiem, ze to dziala jak przekierowanie. Ale przekierowalem i jakos to mi nie dziala
Poczta:
Tam tez jest przekierowanie, ale wyglada tak:
adres pocztowy do przekierowania: *@adres.be
docelowy adres pocztowy: i tu puste okienko do wpisania.
Co ja mam tu wpisac i jak to bedzie dzialalo?
| Seba222 wrote: |
Poczta:
Tam tez jest przekierowanie, ale wyglada tak:
adres pocztowy do przekierowania: *@adres.be
docelowy adres pocztowy: i tu puste okienko do wpisania.
Co ja mam tu wpisac i jak to bedzie dzialalo? |
jeśli masz wpisane swoje nsy - czyli te z frihosta - to przekierowanie ustawiasz we frihostowym panelu. jeśli masz eurodnsowe - próbuj ustawić coś na wzór:
login@strona.be
login@onet.pl
to tylko strzał, bo ja nie mam konta na tamtej stronie - strasecnie jakoś taka wodotryskowa mi się wydaje. na www.dns.be jest lista agentów, u których można .be tomenę rejestrować - bawiłem się z www.nucleus.be.
cheers,
Arin.
I nie ma nic takiego jak w .tk? Bo trochę denerwująca jest ta czarna rubryka z pstrokatymi napisami u góry strony. Jeśli nie ma dziwne, że ta domena jest tak mało popylarna. Ale dobrze wiedzieć
.
Jeśli się komuś .be nie podoba, to zawsze pozostaje .info tylko, że ja nie za bardzo wiem jak się tam zarejestrować. Może wcale nie jest darmowa, chociaż słyszałem gdzieś że jest
. Może ktoś ma informacje na ten temat?
Pzdr
Cáno
nie, jest to domena tak samo funkcjonalna jak choćby allegro.pl tzn
zamiast http://lolek.frih.net/pliki/film.mpeg masz http://lolek.be/pliki/film.mpeg nie ma żadnych reklam
========
Instrukcja podpinania domeny pod konta w frihost
1. Zakładamy domene i jako DNS podajemy:
- ns1.frih.net
- ns2.frih.net
2. Gdy założona domena zostanie już aktywowana logujemy się do DirectAdmina i w pierwszym menu klikamy Domain Administration później Change a Domain Name i z listy wybieramy domene którą chcemy zmienić i obok wpisujemy domene którą zarejestrowaliśmy w eurodns (bez www oraz http!)
Czasem jakiś czas trzeba poczekać zanim nowy adres bedzie działał 
Dzięki Seba za stronę , bardzo mi się przydała , tylko dlaczego rejestrowanie domen *.be jest darmowe, zauważyłęm to nie tylko an tej stronie, którą ty podałeś ale jeszce na www.nazwa.info, lecz tam nei polecam starsznie długo czeka się na rejestrację i dodanie domeny do bazy WHOIS.
Pozdrawiam
^^ozi
Chciałbym podziękować autorowi za podzielenie się tą informacją. Nareszczie mogę cieszyć się bezpłatną, prostą, i łatwą w zapamiętaniu domeną, jescze raz dziękuje 
Seba pytanie do Ciebie :
Szuakaem na stronie która podałes ale nei znalazłem czasu trwania tej "promocji" wiesz może do kiedy mozna rejestrowac bezpłatnit domeny *.be na tesj stronie, która podałeś ?
Pytam się ponieważ razem z kolega chcemy założyc serwis z możliwościa spzredaży serwerów TS [ team speak ] i kupic domenę a skoro *.be jest darmowa to raczej na pewno zostanie ona wybrana, tylko czy zdążymy zarejestrować ja przed końcem promocji ?
Pozdrawiam
^^ozi
pisze że domena jest wykupiona na rok, co po roku nie wiem (pewnie taki chwyt, domeny za darmo na 1 rok a po roku płacić, sporo ludzi zapłaci żeby nie stracić adresu)
//EDIT
Darmowe rejestrowanie trwa do stycznia 2006
Seba222 maięłm o tym napiać ale ciągle dokuczał mi leń
| ChesterB wrote: |
| pisze że domena jest wykupiona na rok, co po roku nie wiem (pewnie taki chwyt, domeny za darmo na 1 rok a po roku płacić, sporo ludzi zapłaci żeby nie stracić adresu) |
dokładnie tak. dlatego dla mnie to była raczej zabawa niż faktycznie wykupowanie domeny :). ona po roku czasu, kiedy się wszystkim będzie kończyć okres promocyjny, cena dzierżawy prawdopodobnie będzie w zakresie 15-25 euro. za rok :]. więc zastanówcie się dobrze czy opłaca się Wam przez rok wypracowywać traffic na taką domenę.
cheers,
Arin.
Tak - promocja trwa jak narazie do stycznia 2006 roku. Ale moze ja przedluza? Kto wie. A poza tym na razie sa darmowe i przez najblizszy rok mam je. A nawet, jezeli w przyszlym roku to sie zmieni, to zawsze moge albo ja wykupic, albo np. na 3-4 miesiace przed wygasnieciem waznosci domeny umiescic tam informacje: strona zmienila adres na: xxx.xx.xx i po klopocie. Zawsze jest jakies wyjscie z sytuacji.